Αναγνωρίστε μικρά αρπακτικά πτηνά: 8 είδη με εικόνα

Μικρά αρπακτικά πτηνά - τίτλος

πίνακας περιεχομένων

  • 8 μικρά αρπακτικά πουλιά
  • Γεράκια
  • Γεράκι δέντρου (Falco subbuteo)
  • Μέρλιν (Falco columbarius)
  • Κοκκινοπόδαρο γεράκι (Falco vespertinus)
  • Κιρκινάκι (Falco tinnunculus)
  • Sparrowhawk (Accipiter nisus)
  • Καθαγίαση
  • Κότα σβουράκι (Circus cyaneus)
  • Marsh harrier (Circus aeruginosus)
  • Montagu's Harrier (Circus pygargus)
  • Συχνές Ερωτήσεις

Μπορείτε συχνά να τα δείτε να κάνουν μεγαλοπρεπή κύκλους στον ουρανό: αρπακτικά πουλιά. Τι είδους όμως είναι ακριβώς; Θα σας παρουσιάσουμε οκτώ μικρά, αυτοφυή είδη με περισσότερες λεπτομέρειες.

Με λίγα λόγια

  • Τα αρπακτικά πουλιά είναι ημερόβια αρπακτικά πουλιά
  • χτυπούν το θήραμά τους με νύχια πόδια
  • το πιο κοινό μικρό αρπακτικό πτηνό είναι το κιτρινάκι
  • βρίσκεται συχνά σε χωριά και πόλεις, φωλιές σε πύργους εκκλησιών
  • Συνηθισμένα είναι και τα σπουργιτάκια που θυμίζουν μικρά γεράκια

8 μικρά αρπακτικά πουλιά

Τα αρπακτικά πουλιά είναι αρπακτικά πουλιά και είναι ενεργά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα δυνατά, με νύχια πόδια με τα οποία τα πουλιά αρπάζουν και σκοτώνουν τη λεία τους είναι τυπικά για όλα τα είδη αρπακτικών πτηνών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα είδη αυτής της ομάδας αναφέρονται επίσης ως «αρπακτικά». Το θήραμα τεμαχίζεται με το δυνατό, προς τα κάτω καμπυλωτό και κοφτερό ράμφος. Τα αιχμηρά μάτια αναγνωρίζουν το θήραμα από μεγάλη απόσταση και, στην περίπτωση του ψαραετού, ακόμη και κάτω από το νερό.

Σημείωση: Συνολικά 22 διαφορετικά είδη αρπακτικών πτηνών ζουν στη Γερμανία. Ωστόσο, ανάλογα με την περιοχή, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σπάνια: περισσότερο από κάθε δεύτερο αρπακτικό που παρατηρείται είναι είτε κικινέζι είτε καρακάξα.

Γεράκια

Η μακριά ουρά και τα μυτερά φτερά είναι χαρακτηριστικά όλων των ειδών γερακιού. Όλα τα γεράκια έχουν επίσης αυτό που είναι γνωστό ως δόντι γερακιού, το οποίο είναι ένα οδοντωτό σχήμα στο μπροστινό μέρος του άνω ράμφους σε σχήμα αγκίστρου. Τα γεράκια έχουν μεγάλα, κυρίως σκούρα μάτια και, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους γρύπες, είναι ενεργά ιπτάμενα. Ενώ τα γεράκια και οι καρακάξες χρησιμοποιούν κυρίως το ανοδικό ρεύμα για να πετάξουν, τα γεράκια κινούνται στον αέρα χρησιμοποιώντας τη δική τους μυϊκή δύναμη. Μια άλλη διαφορά από τα άλλα αρπακτικά πτηνά είναι ότι τα γεράκια δεν φτιάχνουν φωλιές. Αντίθετα, οι γονείς γερακιών αναπαράγονται σε εγκαταλελειμμένες φωλιές άλλων πτηνών ή σε φυσικές κοιλότητες σε κτίρια (όπως το κικινέζι), σε δέντρα (γεράκι) ή σε τοίχους βράχων.

Γεράκι δέντρου (Falco subbuteo)

Γεράκι δέντρου (Falco subbuteo)
Πηγή: Imran Shah από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, Eurasian Hobby (Falco subbuteo) (23341381161), επιμέλεια Plantopedia, CC BY-SA 2.0
  • Μήκος σώματος: 30 έως 36 εκατοστά
  • Άνοιγμα φτερών: 70 έως 85 εκατοστά
  • Βάρος: 140 έως 350 γραμμάρια
  • Χρώμα: επάνω πλευρά σκούρο καφέ έως γαλαζωπό, κεφάλι με σκούρα γένια που έρχεται σε έντονη αντίθεση με το λευκό μάγουλο και ανοιχτό λαιμό, κάτω ανοιχτό με έντονες, μαύρες κάθετες γραμμές
  • Αποδημητικό πουλί: Μετανάστης μεγάλων αποστάσεων, διαχειμάζει στην Αφρική και τη Νότια Ασία
  • Κραυγή: μυτερό, ψηλό «κικίκι» σε μεγάλες σειρές κραυγών
  • Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: τα «παντελόνια» στο χρώμα της σκουριάς στα ενήλικα ζώα είναι χαρακτηριστικά για αυτό το είδος

Σημείωση: Το γεράκι δεν είναι πολύ κοινό και είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Μέρλιν (Falco columbarius)

Μέρλιν (Falco columbarius)
Πηγή: U. ΜΙΚΡΟ. Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής - Βορειοανατολική Περιφέρεια, Φωτογραφήθηκε στο Warwick, RI. (8575464956), επιμέλεια Plantopedia, CC BY 2.0
  • Μήκος σώματος: αρσενικά 25 έως 30 εκατοστά, τα θηλυκά σημαντικά μεγαλύτερα
  • Άνοιγμα φτερών: Αρσενικά περίπου 60 εκατοστά, θηλυκά έως 67 εκατοστά
  • Βάρος: περίπου 190 γραμμάρια
  • Χρώμα: αρσενικό γκρι-σχιστόλιθο πάνω πλευρά, περιοχή λαιμού σε χρώμα σκουριάς, κάτω από ανοιχτό έως σκουριά χρώματος με σκούρες κηλίδες, γκρίζα ουρά με μαύρη τελική ταινία. Θηλυκά σκούρα καφέ επάνω πλευρά, λευκή, σκούρα στίγματα κάτω, σκούρα λωρίδες ουρά
  • Αποδημητικό πουλί: ναι, αναπαράγεται στη Βόρεια Ευρώπη και διαχειμάζει στην Κεντρική Ευρώπη
  • Κάλεσμα: σπάνια ακούγεται σε χειμερινούς χώρους, αλλά μοιάζει πολύ με το κάλεσμα του κικινέζικου
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: έντονο σεξουαλικό διμορφισμό, κτηνοτρόφος

Κοκκινοπόδαρο γεράκι (Falco vespertinus)

Κοκκινοπόδαρος (Falco Vespertinus), μικρά αρπακτικά πτηνά
Αρσενικό δείγμα; Πηγή: Andy Morffew, Κοκκινοπόδαρο γεράκι (αρσενικό) (19973885145), επιμέλεια Plantopedia, CC BY 2.0
  • Μήκος σώματος: 29 έως 31 εκατοστά
  • Άνοιγμα φτερών: 60 έως 75 εκατοστά
  • Βάρος: αρσενικά 115 έως 190 γραμμάρια, θηλυκά 130 έως 197 γραμμάρια
  • Χρωματισμός: ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τα ηλικιωμένα αρσενικά πτηνά έχουν συμπαγή σκούρο γκρι σχιστόλιθο μαύρη ουρά, κόκκινα «παντελόνια» και κουβερλί κάτω από την ουρά, έντονα κόκκινα πόδια και στενά κόκκινα Δαχτυλίδι ματιών? Τα θηλυκά πουλιά είναι πιο δυσδιάκριτα χρωματισμένα
  • Μεταναστευτικό πουλί: φυλές v. ένα. στα ουγγρικά πεδινά, μερικές φορές βρίσκεται στη Γερμανία ως καλοκαιρινός επισκέπτης καθώς και v. ένα. για να παρακολουθήσετε την άνοιξη και το φθινόπωρο
  • Κάλεσμα: παρόμοιο με το γεράκι του δέντρου, αλλά πιο ψηλά και πιο αργά ("kjiiie-kjiie")
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: νεανικά, μη χρωματισμένα ακόμη δείγματα μπερδεύονται εύκολα με το γεράκι δέντρου

Κιρκινάκι (Falco tinnunculus)

Κοινό κικινέζι, Falco tinnunculus
Κοινό κικινέζι, Falco tinnunculus

Αν δείτε ένα μικρό αρπακτικό πουλί, ειδικά αν βρίσκεται σε ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές, είναι πιθανό να είναι κικινέζι. Το κικινέζι είναι πολύ ευέλικτο στην επιλογή του τόπου αναπαραγωγής του: χρησιμοποιεί παλιές φωλιές κορακιών και καρακάξας σε δέντρα ή πυλώνες υψηλής τάσης, αλλά και αναπαράγεται σε βράχους και κόγχες κτιρίων. Στο είδος αρέσει να αποικίζει πύργους εκκλησιών και άλλες κατασκευές εντός τοποθεσιών.

  • Μήκος σώματος: 32 έως 39 εκατοστά
  • Άνοιγμα φτερών: 65 έως 82 εκατοστά
  • Βάρος: περίπου 200 γραμμάρια
  • Χρώμα: έντονο σεξουαλικό διμορφισμό, αρσενικά κόκκινο-καφέ, σκούρα στίγματα πάνω πλευρά, στήθος επίσης πυκνά στίγματα, ουρά γκρι με μαύρη λωρίδα στο τέλος, καφέ κεφάλι
  • Αποδημητικό πουλί: όρθιο πουλί
  • Φήμη: διεισδυτικό ki-ki-ki-ki-ki ...
  • Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: χαρακτηριστική είναι η τρεμούλιασμα, όπου το πουλί «στέκεται» στον αέρα με ουρά με ανεμιστήρα, χτυπά γρήγορα τα φτερά του και ψάχνει για θήραμα

Sparrowhawk (Accipiter nisus)

Sparrowhawk (Accipiter nisus), μικρά αρπακτικά πτηνά
Πηγή: Μάρτιν Μεκναρόφσκι (http://www.photomecan.eu/), Accipiter nisus 2 (Martin Mecnarowski), επιμέλεια Plantopedia, CC BY-SA 3.0

Σε αντίθεση με τα πολύ επίμονα γεράκια, τα οποία μπορούν επίμονα να κυνηγούν τη λεία τους σε μεγάλες αποστάσεις, Το Sparrowhawk μπορεί να κυνηγήσει μόνο για λίγο τα δικά του -κυρίως μικρά πουλιά- και επομένως πρέπει να κάνει αιφνιδιαστικές επιθέσεις αρχή.

  • Μήκος σώματος: 28 έως 38 εκατοστά
  • Άνοιγμα φτερών: 55 έως 70 εκατοστά
  • Βάρος: αρσενικό περίπου. 140 γραμμάρια, θηλυκά περίπου. 230 γραμμάρια
  • Χρώμα: αρσενικό γαλαζωπό γκρι επάνω πλευρά, κοκκινωπό καφέ λουρωμένη κάτω πλευρά. Γυναικεία γκρι-καφέ επάνω πλευρά, λευκή κάτω με μαύρες ταινίες
  • Αποδημητικό πουλί: όρθιο πουλί
  • Κλήση: μεγάλη σειρά κλήσεων, επίσης στο ντουέτο "gi-gi-gi-gi ..."
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: κίτρινα μάτια

Σημείωση: Τα Sparrowhawks είναι εύκολο να συγχέονται με το σχετικό γεράκι, ειδικά όταν είναι σε πτήση. Ωστόσο, με άνοιγμα φτερών έως και 165 εκατοστά, αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο και επίσης πιο ογκώδες.

Καθαγίαση

Τα ιπποειδή ανήκουν επίσης στην οικογένεια των αρπακτικών πτηνών που μοιάζουν με γεράκι (Accipitridae) και έτσι σχετίζονται με το σπουργίτι και το γεράκι. Είναι μεσαίου μεγέθους, πολύ λεπτά αρπακτικά πτηνά με μακριά και φαρδιά φτερά. Τυπικό για όλους τους τύπους αφιερώματος είναι μια πτήση αναζήτησης με τρεμούλιασμα, κατά την οποία το πουλί πετά με τα φτερά του ανασηκωμένα σε σχήμα V κοντά στο έδαφος και «βράχια» γύρω από τον άξονά του.

Κότα σβουράκι (Circus cyaneus)

Κότα σβουράκι ((Circus cyaneus)). μικρά αρπακτικά πτηνά)
Πηγή: Imran Shah από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, Hen Harrier (Circus cyaneus) (45960863151), επιμέλεια Plantopedia, CC BY-SA 2.0
  • Μήκος σώματος: 42 έως 55 εκατοστά
  • Άνοιγμα φτερών: 97 έως 118 εκατοστά
  • Βάρος: αρσενικά έως 400 γραμμάρια, τα θηλυκά λίγο πιο βαριά
  • Χρωματισμός: αρσενικά πολύ ανοιχτόχρωμα με ανοιχτό μπλε-γκρι επάνω μέρος, ανοιχτό γκρι κεφάλι και μπροστινό σώμα, λευκό κάτω μέρος, μαύρα άκρα φτερών. Τα θηλυκά και τα νεαρά ζώα, από την άλλη πλευρά, είναι καφέ με μια διαμήκη ριγέ κάτω πλευρά
  • Αποδημητικό πτηνό: ανάλογα με το περιστατικό, μόνιμο πουλί μέχρι ιπτάμενο μεγάλων αποστάσεων
  • Φήμη: πολύ διαφορετική μεταξύ των φύλων
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: βρίσκεται στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών στη Γερμανία, έχουν απομείνει μόνο μερικά ζευγάρια αναπαραγωγής

Marsh harrier (Circus aeruginosus)

Marsh harrier (Circus aeruginosus), μικρά αρπακτικά πτηνά
Πηγή: Πάκο Γκόμεζ από Castellón, Ισπανία, Circus aeruginosus Valencia 2, επιμέλεια Plantopedia, CC BY-SA 2.0
  • Οι βαλτοβιάνοι αναπαράγονται κυρίως σε καλάμια και σε χωράφια με σιτηρά.
  • Μήκος σώματος: 48 έως 56 εκατοστά
  • Άνοιγμα φτερών: 110 έως 130 εκατοστά
  • Βάρος: αρσενικό περίπου. 540 γραμμάρια, θηλυκά 740 γραμμάρια
  • Χρώμα: καφέ πλάτη με ανοιχτό καφέ κεφάλι, φτερά καφέ-γκρι-μαύρο
  • Μεταναστευτικό πουλί: μετανάστης μεσαίων ή μεγάλων αποστάσεων
  • Κλήση: κραυγές κλήσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης ερωτοτροπίας. γέλιο σε περίπτωση κινδύνου
  • Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: αισθητά μακριά πόδια

Σημείωση: Η φωλιά φτιάχνεται κυρίως από το θηλυκό, ενώ το αρσενικό φέρνει το υλικό φωλιάς.

Montagu's Harrier (Circus pygargus)

Montagu's Harrier (Circus pygargus), μικρά αρπακτικά πουλιά
Πηγή: José Antonio Lagier Martin, Aguilucho Cenizo (107614637), επιμέλεια Plantopedia, CC BY 3.0
  • Μήκος σώματος: 43 έως 47 εκατοστά
  • Άνοιγμα φτερών: 105 έως 120 εκατοστά
  • Βάρος: περίπου 300 γραμμάρια
  • Χρωματισμός: αρσενικά μονόχρωμη σκούρο γκρι, κόκκινο-καφέ στίγματα κοιλιά? Θηλυκά μονόχρωμο μεσαίο καφέ με λευκό κότσο
  • Αποδημητικό πουλί: μετανάστης μεγάλων αποστάσεων
  • Κλήση: αναιδής σειρά κλήσεων κατά τη διάρκεια της πτήσης ερωτοτροπίας του αρσενικού, για παράδειγμα "kä-kä-kä"
  • Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: αναπαράγει και κυνηγάει κυρίως σε ελικόπτερα και λιβάδια

Σημείωση: Το Montagu's Harrier αναπαράγεται στο έδαφος, μερικές φορές σε χαλαρές αποικίες. Εκτός από τα ποντίκια, τρώει μεγάλα έντομα, Σαύρες και πουλάκια.

Συχνές Ερωτήσεις

Ανήκουν και οι κουκουβάγιες στα αρπακτικά πουλιά;

Οι κουκουβάγιες είναι επίσης αρπακτικά πουλιά, αλλά όχι αρπακτικά πουλιά. Τα αρπακτικά πουλιά είναι ημερήσια, ενώ οι κουκουβάγιες κυνηγούν το σούρουπο και τη νύχτα. Η μικρότερη εγγενής κουκουβάγια είναι η πυγμαία κουκουβάγια (Glaucidium passerinum), η οποία έχει μήκος λιγότερο από 20 εκατοστά.

Ποιο είναι το μικρότερο αρπακτικό πουλί;

Το Merlin είναι το μικρότερο γεράκι στην Ευρώπη και είναι εγγενές κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη. Σε εμάς, το είδος συναντάται κυρίως ως χειμερινός φιλοξενούμενος και κατά τη μετανάστευση την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Ποιο αρπακτικό πτηνό είναι το πιο κοινό;

Σε όλο τον κόσμο, το μαύρο γεράκι (Buteogallus urubitinga) είναι ίσως το πιο κοινό αρπακτικό πουλί. Αυτό μπορεί να βρεθεί σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας καθώς και στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα. Στη Γερμανία, τόσο η καρακάξα όσο και η κικινάρα είναι από τα πιο κοινά είδη.